Antallet af danskere som udsættes for svindel på nettet er steget kraftigt de seneste år. Omkring hver 7. dansker har ifølge en ny rapport fra Forbrugerrrådet Tænk, oplevet at blive snydt på nettet. Og antallet af anmeldelser om databedrageri er i perioden fra 2011 til 2016 steget fra 647 til 22.339 tilfælde, og truslen er bestemt ikke blevet mindre her i 2019.
Det er ikke kun stigningen i anmeldelser af digitalt bedrageri som påvirker danske netbrugere, men i høj grad også den utryghed og bekymring mange oplever når det kommer til sikker færden på nettet. Mens de mere It-kyndige har godt styr på sin online sikkerhed og har nemmere ved at gennemskue phishing og anden it-kriminalitet, så er der stadig en stor gruppe som har svært ved det.
Jeg oplever ofte folk ringer eller skriver til mig omkring SMSer, mails og websider der beder om private oplysninger, og hvor de er usikre på hvad de skal gøre med det. Det kan være fup SMSer og mails som ser ud til at være fra legitime services og virksomheder – her kan modtageren f.eks. blive advaret om, at en anden har brugt ens konto og man derfor skal give nogle oplysninger. Det kan også være man har vundet en konkurrence, eller modtager et “rigtig godt” tilbud fordi man er en trofast kunde. Det kan også være en faktura som man skal skynde sig at betale eller en pakke som angiveligt er klar til afhentning. Der er rigtig mange muligheder for at blive snydt, og det burde selvfølgelig tænde alle advarselslamper hvis man vinder konkurrencer man ikke har deltaget i, eller modtager loyalitetstilbud fra butikker man aldrig har hørt om, eller får regninger for ting man ikke har bestilt. Der er bare stadig nogen som falder i, og så bliver de it-kriminelle også mere og mere dygtige til at få tingene til at se ægte og legitimt ud, selvom det ikke er det.
Nu har Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden lanceret en ny app, som skal hjælpe danskerne til en mere tryg og sikker online færden. App’en hedder “Mit digitale selvforsvar”, og skal hjælpe forbrugerne med at gennemskue fup på nettet og undgå at hoppe i de it-kriminelles digitale fælder. Det sker bl.a. gennem live advarsler om aktuelle trusler, tips & viden og hjælp til hvad man kan gøre når skaden er sket.
Mens mange advarsler og råd kan virke ret banale, så er det stadig et rigtig godt værktøj til de forbrugere som kan være lidt usikre eller bekymrede omkring emnet. Indholdet bliver bl.a. leveret af Nets, NC3, E-mærket, forbrugerombudsmanden, Danske Bank og Nordea. Selve appen bliver finansieret af Det Kriminalpræventive Råd og udgivet af Forbrugerrådet Tænk, så den er helt gratis at downloade og fås til iPhone og Android mobiler.
Vi kiggede første gang på Mit Digitale Forsvar i 2017, og siden da er appen løbende blevet opdateret, så det er stadig en app vi kan anbefale til alle som nogle gange kan være lidt usikker omkring online sikkerhed, eller hvis man bare gerne vil følge med i hvad der florere af online svindel forsøg i øjeblikket.
Links til “Mit digitale forsvar”:
Download appen i App Store