Netbruger

Brug en engangsmail når du vil logge ind uden at opgive din rigtige e-mail adresse

Der findes rigtig mange smarte websider og services rundt omkring på nettet, men mange af dem kræver man logger ind med en profil – og for at kunne det, skal profilen først oprettes ved at man blandt andet oplyser sin e-mail adresse. Men hvis man ikke ønsker sin indbakke overfyldt med spam og ligegyldige mails for diverse websider, så er det ikke så smart at indtaste den alle mulige steder man bare lige vil prøve.

Selvom man ikke ønsker at opgive sin rigtige e-mailadresse, så kan man dog stadig prøve nye services og webtjenester ved at bruge en engangsmail.

Hvad er en engangsmail

En engangsmail er en slags midlertidig brug-og-smid-væk mailadresse. Det er super nemt at bruge en engangsmail, for det kræver ingen oprettelse eller e-mail program, man går blot ind på en af de tjenester som tilbyder en engangsmail (vi kigger på to af dem senere). Herefter kopiere man den oplyste engangsmail adresse og holder browservinduet åbent, mens den midlertidige engangsmail indsættes det sted man ønsker at bruge den, som f.eks. i en tilmeldings formular på en webside.

For at de forskellige webtjenester kan være sikre på den indtastede mail er gyldig og de har mulighed for at sende mails til den, så bliver der typisk sendt en aktiveringsmail til den oplyste mailadresse. Derfor holder man browservinduet med sin engangsmail åbent indtil aktiveringsmailen dumper ind, hvorefter man klikker på aktiveringslinket, og så er der egentlig ikke mere at bruge den midlertidige mailadresse til og man kan lukke browservinduet, og glemme alt om det igen.

Altså en smart og hurtig løsning, til når man vil afprøve nye profilkrævende sider på nettet uden at oplyse sin rigtige mailadresse.

Skift til din rigtige mail hvis du fortsat vil bruge din profil

En engangsmail er som navnet antyder kun til engangsbrug, så man har ikke adgang til den længere når browser vinduet lukkes ned. Men hvis man nu har oprettet en profil på en side som det viser sig man faktisk vil bruge fremover, så kan det være en god ide at skifte til sin rigtige mailadresse.

Mens det er smart med en engangsmail så man ikke risikere spam, ligegyldige nyhedsbreve og andre mails som ikke har interesse. Så er det stadig en god ide at bruge en rigtig mailadresse som man fremover har adgang til, på de sider man rent faktisk bruger. For hvis man f.eks. glemmer sit kodeord, så er mail oftes løsningen til at nulstille kodeordet. Og derudover kan der være andre mails som kan være nyttige at modtage fra de tjenester man benytter.

Hvornår skal man ikke bruge en engangsmail

Der er mange brugsscenarier for en midlertidig email adresse, som man blot kan bruge en gang og derefter glemme alt om. Det kan som nævnt være til når man blot vil teste en webside eller service som kræver login, eller til hvis man vil kommentere på blogsider og nyhedssider som kræver en e-mail, eller til kupon sider som vil have en mailadresse til gengæld for en rabat kode.

Men der er også tilfælde hvor man ikke skal bruge en engangsmail. Hvis du først begynder at indtaste personlige oplysninger som fulde navn, adresse osv. eller køber noget via en netbutik, så bør du også bruge din rigtige mail adresse, da mailadressen ofte kan bruges som nøgle til at få adgang til din konto. Samtidig kan mails sendt til adressen indeholde de personlige oplysninger du har opgivet. Og da er er en vis risiko for andre senere får samme midlertidige emailadresse vil det ikke være særlig heldigt de modtager mails stilet personligt til dig.

Her finder du en engangsmail

Her følger to services som tilbyder mailadresse til engangsbrug, de er begge testet og fungerer ganske udemærket. Vælg den du synes bedst om.


TempMail

TempMail er med sin brugervenlighed og smarte funktioner en rigtig god løsning til en midlertidig mail.

Når man kommer ind på siden første gang generes der automatisk en midlertidig mail adresse som kan ses i toppen af venstre side. Under finder man vinduet som viser indkomne mails, og i menuen til venstre er det muligt at kopiere mailadressen ind udklipsholderen, opfriske vinduet, redigere emailadressen og slette emailadressen igen. Og det at man kan redigere e-mail adressen er faktisk meget smart hvis den side man vil vil benytte den på afviser mailadressen af en eller anden grund.

En anden rigtig smart funktion ved TempMail er at den gemmer den tildelte mailadresse i en cookie på din computer, så hvis man ved en fejl kommer til at lukke indbakke vinduet, så åbner man blot et nyt vindue og går ind på siden igen, og her er den tildelte mail adresse så vist igen sammen med modtagne mails – det er stadig en midlertidig adresse som slettes enten når man selv trykker slet eller efter noget tid, men det har redet mig flere gange hvor jeg ved en fejl fik lukket siden ned for hurtig.

Der findes også en TempMail app til iPhone og Android mobiler for dem der måtte finde det interessant, men i de fleste tilfælde er den webbaserede løsning nok.

Link: temp-mail.org


Crazymailing

Crazymailing er også en tjeneste som er nem og hurtig at bruge. Og igen kan man få en midlertidig mail blot ved at gå ind på siden, adressen udløber dog automatisk efter 10 minutter, hvilket normalt er nok til de fleste behov.

Men Crazymailing har dog et par ekstra funktioner hvis man er villig til at oprette en bruger på siden, hvilket ikke kan klares med en engangsmailadresse, da det kræver man bruger en facebook, twitter eller google login, og så deler man pludselig en del informationer med dem. Til gengæld får man med en bruger profil en række ekstra funktioner, som mulighed for at holde den midlertide adresse i live i op til 7 dage samt mulighed for at vidersende til sin rigtige mail adresse. Desuden kan man med en bruger profil oprette op til 10 midlertidige mail adresser på samme tid.

Så her er altså nogle ekstra features som kan være nyttig hvis man bruger servicen meget. Omvendt hvis man har behov en mailadresse som skal holde i mere end 10 minutter, så kan man måske lige så godt oprette en special e-mail til det formål via outlook, Gmail, fastmail eller anden mailudbyder.