Find din slægt på nettet

Man kan som bekendt finde mange oplysninger på nettet, også hvis man vil vide lidt mere om sine forfædre. Vi har her samlet en række links som gør det nemmere for dig at finde information om din slægt.

De fleste kender sine forældre, bedsteforældre, og måske oldeforældre, men det kan være ganske spændende at gå endnu længere tilbage og finde ud af hvorfra ens slægt stammer. Måske finder du frem til, at du er i familie med berømte, adelige eller historiske personer.

Før internettet var det en besværlig affære at finde oplysninger om familiens slægt, det indebar ofte, at man måtte skaffe sig adgang til gamle kirkebøger. Og kirkebøgerne er da stadig et oplagt sted at starte slægtsforskningen, men i dag kan du læse i mange af kirkebøgerne via nettet.

Rigsarkivet har digitaliseret kirkebøger fra hele landet og lagt dem online på www.arkivalieronline.dk. Arkivalier er en fællesbetegnelse for gamle dokumenter, sager of protokoller. For at komme godt i gang med siden, anbefaler vi man læser lidt under menupunktet vejledninger. Digitaliseringen startede i 2002 og der arbejdes stadig på det, derfor er det endnu ikke alle kirkebøger som er blevet digitaliseret endnu.

Rigsarkivet står også bag Dansk Demografisk Database. Her kan man søge oplysninger fra forskellige kilder, siden er specielt velegnet hvis man har lidt information om de personer man søger i forvejen. Her kan man f.eks. søge i en database med kirkebøger, hvor kirkebøgerne er opdelt efter begivenhed, nogle kirkebøger går helt tilbage til 1600-tallet. Siden 1787 er der blevet indsamlet andre personoplysninger som navn, civilstand, hvem en person har boet sammen med, erhverv og meget andet – disse oplysninger kan søges i databasen folketællinger. Derudover indeholder Dansk Demografisk Database også databaser over folk som er indvandret eller udvandret, samt en række andre mindre databaser.

På arkiv.dk kan du søge i materiale der opbevares i mere end 500 forskellige danske arkiver, og her er mulighed for at se det materiale som allerede er digitaliseret, og det som endnu ikke findes i digital form kan man få adgang til ved at besøge arkiverne. De forskellige selvstændige arkiver kan findes via arkivvejviseren.

Hvis du er ny i slægtsforskning, så har Rigsarkivet lavet en lille side som giver en god introduktion til hvordan man kommer i gang med emnet, den finder du her.

DIS-Danmark er en forening som har skabt et forum for databehandling i slægtsforskning, personal- og lokalhistorie. Og det er helt sikkert også en side der er værd at besøge hvis man vil videre med slægtsforskningen. Foreningen er i dag at finde på Slægt & Data, og det er også her du finder deres online debatforum som har en god aktivitet, så her er rig mulighed for at få hjælp fra andre som arbejder med slægtsforskning.

En anden webside som helt klart også er et besøg værd er www.genealogi.dk, hvor du finder en masse gode artikler om slægtsforskning.

udvandrerarkivet.dk er en side for dem som har slægtninge der er udvandret fra Danmark til hele verden. Her kan man finde breve, film, billeder og aviser mv. Arkivet indeholder mange spændende historier, så selvom man ikke har slægtninge som er udvandret så er den stadig et besøg værd.

Når man har fået indsamlet nok information, kan man lave sig et stamtræ og her tilbyder websiden www.geni.com en løsning hvor man kan logge sig ind, og oprette en anetavle og dele oplysninger med andre.

Hvis du skulle få interesse for slægtsforskning, og begynder at få opbygget et større slægtstræ, så kan vi anbefale MyHeritage.dk, hvor det er muligt at dele sit stamtræ og fotos med andre i familien.


Denne artikel bliver løbende vedligeholdt med ny information om kilder til slægtsforskning på nettet efterhånden som hjemmesiderne skifter navn, bliver nedlagt og når der kommer nye til. Har du et godt tip om en side som vi bør have med er du meget velkommen til at kontakte os.