Tema

Er realiteten en illusion og lever vi i computersimulation?

“Eksisterer vi overhovedet eller lever vi i en virkelig advanceret computersimulation?” Det er et spørgsmål som længe har været stillet i science-fiction film og blandt filosoffer eller fulde mennesker.

De seneste par år er det også et spørgsmål som fremtrædende folk fra teknologiens verden er begyndt at stille. Derfor har det også fået større opmærksomhed i medierne og blandt almindelige mennesker, især efter Elon Musk (ja ham der bag Tesla og Space X) for åben skærm og i fuld alvor udtalte at “vi sandsynligvis allerede lever i en simulation og at chancen for vi lever i den virkelige verden er én til en milliard.”

Vi kigger i dette net-tema på noget af den information der findes på nettet omkring hypotesen om at vi lever i en computer-simulering.

Kort om hypotesen
Hypotesen om at vi sandsynligvis lever i en simulation går på, at at vi med vores teknologiske formåen allerede i dag kan lave fotorealistiske 3D simuleringer, og samtidig sker der en hastig udvikling inden for kunstig intelligens. Vi har dog langt fra noget som kan snyde nogen til at tro nutidens simulationer kan være virkelighed, men set i lyset af den udvikling som er sket på bare de seneste 40 år, hvad vil så ikke være muligt om 10.000 år? Hvis udviklingen fortsætter og vi ikke forårsager jordens undergang inden da, så er det måske slet ikke så usandsynligt at mennesker vil blive i stand til at lave simulationer som ikke kan skelnes fra virkeligheden.

Argumentet for at vi sandsynligvis allerede lever i en simulation, er at hvis det vil ske, så kan vi ikke vide om andre allerede er nået dertil, og den verden vi alle tror er virkelig i virkeligheden blot er en simulation.

Spørgsmålet om hvorvidt vi overhovedet findes har egentlig eksisteret lige så længe som der har eksisteret filosoffer, men den mere moderne simulationshypotese som optager så mange i dag, stammer fra den svenske  filosof og Oxford-professor Nick Boström, der i 2003 skrev artiklen “Are You Living in a Computer Simulation” hvor han opstiller følgende tre hypoteser, hvor mindst én af dem må være sand:

(1) Den menneskelige civilisation uddør inden den når et stadie hvor mennesket er i stand til at lave en virkelighedstro simulation af deres forfædres liv.

(2) Den menneskelige civilisation når et stadie hvor man er i stand til at lave en virkelighedstro simulation af deres forfædres liv, men mister interesse for at udføre en sådan simulation.

(3) Vi lever næsten helt sikkert i en computersimulering. Enten bliver vi en dag i stand til det, eller også er vi allerede en forfædre-simulering. Og da man antagligt vil udføre adskillige simuleringer er der størst sandsynlighed for det sidste.

* Ovenstående tre argumenter er løst oversat for at gøre teksten mere forstålig.

Du kan læse den fulde artikel her, eller få en ide om indholdet ud fra videoen her under som viser et interview med Nick Bostrom:

 

Svært at argumentere for at vi ikke lever i en simuleret verden.
Lige som Elon Musk, mener den amerikanske astrofysiker Niel deGrasse Tyson, at det er svært at argumentere for at vi ikke lever i en computersimulering af fremtidsmenneskets forfædre. I videoen her under forklarer han at hvis man i fremtiden er i stand til med computerkraft at lave en computersimulation med mennesker som har fri vilje eller opfattelsen af fri vilje, så vil de på et tidspunkt nå dertil hvor de selv er i stand til at lave en computersimulation af dem selv, og den verden kan så lave en computersimulation af deres simulerede verden og det kan så fortsætte uendeligt.

Med alle de computersimulerede verdner og én virkelig verden, hvor stor en chance er der mon så for at vi netop lever i den virkelige verden?

 

Er virkeligheden virkelig? Simulations argumentet

YouTube kanalen Kurzgesagt som forsøger at forklare forskellige videnskabelige emner med små animationsfilm, har for nylig lavet en video omkring simulations argumentet. Den kan du se her under:

 

Interesante artikler om emnet

Udover de her viste videoer, er der også en masse interessante artikler på nettet om emnet. Her har vi udvalgt nogen af dem:

Lever vi alle i en computer-simulation? – En fin dansk artikel som på et letforståeligt sprog samler op på de mange historier og forklaringer om emnet. Vil du blot læse én artikel om emnet, så læs denne :-)

Wikipedia om simulations hypotesen –  Der er selvfølgelig en side på Wikipedia om dette emne.

Hvad hvis vi lever i en computer simulation? The Guardian, har ligeledes en artikel som kan læses her.

 

Måske bevis for vi ikke lever i en computersimulation
Mens det er svært at bevise hypotesen om at vi kunne leve i en computer simulation, så har videnskaben forsøgt at bevise det modsatte. For selv om vi tager vores udvikling gennem de seneste 40 år og ganger den op til de næste 10.000 år, så er vores univers måske alligevel for kompleks til at kunne blive simuleret.

Her er en artikel som fortæller at forskere fra Oxford og the Hebrew University mener at have beviset på vi lever i den virkelige verden.


Ikke endelig afgjort

Indtil der findes et endegyldigt videnskabligt bevis for det ene eller det andet er det nok et emne som filosoffer og videnskabsfolk vil diskutere de næste mange år, og med den teknologiske udvikling inden for kunstig intelligens og advanceret computersimulering, er det nok ikke et emne som vil blive mindre diskuteret de kommende år.

Jeg undre mig dog over en ting, hvis vi skulle leve i en computersimulering – hvor er alle bugs og computernedbrud henne? Jeg har arbejdet professionelt med computersystemer, udvikling  og internettet siden 1997 og har endnu aldrig oplevet software som er fejlfri og som ikke bryder sammen fra tid til anden :-)